Rusland

POETINS BUREN

Natuurlijk moet men zich afvragen hoe verstandig het uit PR-oogpunt is dat ons kroonprinselijk paar voor enkele miljoenen een vakantiehuis in Griekenland aanschaft in een tijd dat in het Catshuis moeizaam wordt onderhandeld over nog zoveel miljard bezuiniging erbij. In Griekenland of all places, zou men zeggen, maar daar gaat het nog niet eens om. Een huis van een miljoen of vier, terwijl menig onderdaan zijn huis van twee of drie ton aan de straatstenen niet kwijt kan? En dan nog niet eens een huis om permanent in te wonen, nee, alleen voor de vakanties! Het riekt toch ongepast, hoeveel sympathie onze Maxima en Willem Alexander terecht ook genieten.

En dan is er nog de kwestie van waar je terecht komt. De media kwekken elkaar zoals gewoonlijk in dit soort gevallen na, en melden dat acteur Sean Connery en de Russische president in spe Vladimir Poetin in het zelfde buurtje vrije tijd doorbrengen. Tegen Sean Connery is weinig in te brengen: hij heeft als James Bond het kwaad in de wereld met ferme hand bestreden, en mooie rollen gespeeld in films als ”The Name of the Rose” en ”The Man who would be King”. En filmsterren verdienen nu eenmaal veel, dus we weten waar hij het geld vandaan gehaald heeft.

Maar deze eh… Poetin. Hoe bekostigt een voormalig ambtenaar, de voormalige en toekomstige president en huidige premier van Rusland onderdak in een dergelijke omgeving? Ik weet niet precies wat de bezoldiging van deze functies is, maar veel meer dan een internationale Balkenendenorm zal het toch niet zijn. Zelfs de Amerikaanse president verdient maar een paar ton, geloof ik.

Het gerucht gaat al lang dat Poetin schatrijk is, miljardair zelfs, en dat te danken zou hebben aan misbruik van zijn politieke posities, die hem, en zijn omgeving, in staat zouden stellen zich onwettig te verrijken aan inkomsten uit de talloze Russische bodemschatten. Poetin ontkent deze geruchten doorgaans met een hautain gebaar of een meewarig lachje, maar misschien heeft hij inderdaad kapitalen bij elkaar geroofd, en liggen deze na zijn pensionering ergens op hem te wachten, kundig weggemoffeld achter een van die ingewikkelde financiele constructies die wij, gewone mensen, niet mogen begrijpen, maar die ons in het kader van vrij financieel verkeer toch zoveel heil brengen. Misschien is het zo, de bewijzen laten nog op zich wachten.

Maar gesteld dat de gekozen president van Rusland zeer vermogend is, waarom zou dan een man als hij, die zich in de Russische pers voortdurend presenteert als gematigd, zuinig en bescheiden, een vakantievilla aanschaffen in een omgeving die bekend staat als ”jet set”. Dit soort berichten zouden zelfs tot in de tamelijk gecontroleerde Russische media doordringen, en zouden het imago dat deze zelfde media trachten te creeren van Poetin als een sportminnende, volkse, gewone jongen, die uiteraard in zijn eigen geliefde vaderland op vakantie gaat, ernstige schade berokkenen.

Ik vraag me daarom af of Poetin wel een villa heeft aan de Peloponnesische kust, en hoeveel waarde er gehecht moet worden aan de berichten dat Poetin de vakantiebuurman zal worden van ons alleraardigste koninklijke stel. Wie op Google de trefwoorden ”Putin” en ”Kranidi” in het cyrillisch intypt, krijgt een hele rij hits uit Russische, Bulgaarse en Servische pagina’s van bedenkelijk allooi, die alle het bericht over ”de Nederlandse kroonprins”, Sean Connery en Poetin napapegaaien, daarbij steeds weer verwijzend naar andere bronnen. Heeft iemand het telefoonboek van Kranidi er wel bij gehaald, vraag ik me af? Nog niet zo heel lang geleden verspreidde zich het gerucht dat Poetin een villa in Marbella had gekocht of ging kopen, dat op de zelfde wijze werd rondgekakeld. De bron bleek een dubieuze Spaanse kletsmeiersite, pardon een society site, en het bericht verdween even snel als het rondzong…

Misschien dat serieuze media zich zouden kunnen onthouden van nakakelen, en zich wijden aan grondige analyses van de wijze waarop een Russische elite het land berooft. Sommigen van deze rovers zouden wellicht wel eens tot des kroonprinsen buurlui kunnen behoren, en de vraag is gerechtigd of je daar tussen moet willen zitten.  (Voorjaar 2012)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: